Proiectul Synergy

Synergy is the creation of a whole that is greater than the simple sum of its parts. The term synergy comes from the Greek word synergiaσυνέργεια from synergos, συνεργός, meaning “working together”.

Cred cu tarie in cooperare si intercooperare de orice tip, atat intre state, cat si in interiorul statelor, intre institutii, dar si in interiorul lor, intre companii private, etc. Punerea in comun a know-how-ului, a cunostintelor, ne poate aduce numai beneficii.

O problema semnificativa este si faptul ca institutiile de invatamant sunt sub finantate. Piata muncii este intr-o permanenta dinamica, apar noi slujbe de la an la an, ingineri ce creaza imprimante 3D, analisti “Big Data”. In acelasi timp, institutiile de invatamant, se reformeaza mai incet, introduc in grila de invatamant cunostinte si materii noi intr-un ritm mult prea lent.

Ocuparea deficitara a locurilor de munca, si invatamantul ce nu tine pasul cu aceste schimbari rapide, sunt  intr-o stransa legatura si doar impreuna merita analizate.

Un punct de pornire in a incerca sa reducem somajul cred ca poate fi reformarea invatamantului.

Proiectul Synergy se doreste a fi o componenta a reformei invatamantului prin facilitarea cooperarii intre institutii de invatamant dar si prin cooperarea cu societatile private (companii) sau chiar ONG-uri.

1. Un prim pas ar consta in crearea unui nou tip de societate, o societate profesionala, prin modificarea legii societatilor comerciale. Acest tip de societati pot fi infiintate de profesori, iar studentii pot deveni voluntari sau angajati. Acest tip de societati vor urma sa aiba anumite limite (doar profesorii le pot infiinta, in cadrul unui universitati sau facultati) dar si beneficii (reducere a taxelor, sau chiar eliminarea totala a acestora).

2. Daca infiintarea unui noi forme de societate, societatea profesionala, ar parea mult prea complex, putem oferi posibilitatea universitatilor sau facultatilor sa angajeze sau sa incheie contracte de voluntariat cu proprii studenti.

3. Prin “Proiectul Synergy” doresc sa prezint posibilitati prin care studentii pot coopera in diversele facultati, pentru a crea aplicatii, proiecte practice, in acelasi timp pentru a capata experienta necesara fie prin voluntariat fie prin angajarea in cadrul facultatii. Astfel cred ca poate fi evitata bucla prin care toti angajatorii cauta persoane cu experiente.

4. In primul an de facultate nu ai cunostiintele necesare, in al doilea an acumulezi, dar incepand cu  al treilea an cunostiintele pot fi puse in practica printr-un astfel de sistem, in acelasi timp imbinand practica cu teoria, si invatand lucruri interesante si din alte domenii.

Exemple colaborari intre institutii de invatamant

 •  crearea de reviste sau de ziare, atat offline cat si online (ar putea participa: facultatea de jurnalism, facultate cu profil IT, facultate cu profil artistic, facultatea de management si marketing, etc);
 • crearea de aplicatie prezentand muzee online – o enciclopedie vizuala cu imagini din muzee (ar putea participa: muzee, facultati cu profil IT, facultatea de istorie, facultatea de management si marketing, etc);
 • crearea unui atlas digital (ar putea participa: facultatea de geografie, facultatea de istorie, facultate cu profil IT, facultate cu profil artistic, poate chiar parteneriat cu societati comerciale precum F64); Prin parteneriatul cu F64, studentii pot urma si cursurile de fotografiere, iar in timpul excuriilor efectuate in cadrul facultatii, pozele facute pot fi utilizate in continutul atlasului digital. De asemenea acest atlas poate fi editat, printat si in format fizic, pentru a fi distribuit in aeroporturi din Romania, dar si din intreaga UE.
 • crearea de programe de analiza “Big Data” (ar putea participa: facultatea de statistica, facultatea cu profil IT, companii precum Microsoft, Oracle, IBM, etc.);
 • colaborare si extindere Dexonline, sau transpunerea unor carti din format fizic in format digital (ar putea participa: facultatea de litere);

5. Pana acum am vorbit de colaborarea in facultati, dar aceasta colaborare se poate realiza inca din scolile primare. Elevii pot participa la creare de proiecte urbane, sociale, sub indrumarea profesorilor, iar primariile sau societatile comerciale pot finanta organizarea si premiile. (ex: am participat prin clasa a cincea la un proiect prin care doream sa reamenajam spatiile verzi din scoala noastra in gradini japoneze, am si castigat sponsorizare)

 

Un astfel de program sunt convins ca ar aduce beneficii tuturor partilor implicate:

 1. studentii dobandesc experienta necesara angajarii inainte de a termina facultatea
 2. studentii pot lucra sub forma unui voluntariat, pot primi salarii, sau chiar vouchere prin care sunt reduse taxele de invatamant
 3. profesii isi pot marii salariile, iar universitatile isi pot mari fondurile de investitii
 4. universitatile isi pot inchiria spatiile nefolosite, chiar si dupa program, catre tinerii freelanceri
 5. dezvoltarea spiritului antreprenorial inca din timpul facultatii
 6. evolutia responsabilizarii sociale inca din scolile generale
 7. firmele, companiile se pot promova la nivelul institutiilor de invatamant
 8. firmele, companiile pot dobandi noi clienti, implicit venituri, prin oferirea de cursuri

Posibil numar de angajati:

Conform unor statistici, in anul 2010 erau aproximativ 550.000 studenti in Romania. In 2014, conform unui ziar financiar, intr-un cilcu de invatamant, doar la stat, sunt un total de aproximativ 350.000 studenti.

In orice domeniu de activitate exista un procent magic, 1%. 1% din persoanele ce intra pe un site, interactioneaza intr-un fel sau altul. 1% din populatia unei tari cu siguranta traieste mai mult decat decent. 1% in advertising este un procent minim. 1% dintre noi putem deveni oricand infractori.
Eu consider acest 1% un procent minim, prin care orice eveniment se poate intampla.

Prin urmare putem crea cel mai sumbru scenariu, 350.000 studenti (doar la invatamant de stat), dintre care doar 1% dintre ei sunt dispusi sa urmeze un astfel de program. Rezulta ca 3500 studenti pot avea un loc de munca intr-un astfel de program. Fiecare persoana ce munceste, ajuta financiar inca doua rude (tatal munceste, au de beneficiat sotia si copilul, sau nepotul munceste, si beneficiaza bunica si mama, etc.).

Putem trage concluzia ca printr-un Program Synergy pot beneficia financiar un numar de aproximativ 10.000 persoane.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>