Proiectul Hydra – prolog

Proiectul national „Hydra” se doreste sa contribuie la ameliorarea a trei probleme.

  1. Prima problema identificata este somajul ridicat in randul tinerilor, posibile cauze fiind invatamantul necorelat cu cerintele din piata muncii sau dezinteresul tinerilor pentru domenii ce nu mai sunt atractive.
  2. A doua problema, pirateria informatica,  avand numeroase cauze printre care lipsa accesului la cotinut relativ necorelat in diferite tari, puterea de cumparare variata pe diferite regiuni, sau chiar lipsa totala de venituri.
  3. A treia problema se refera la procentul scazut de acces la echipamente IT&C sau infrastructura stabila, de inalta viteza, de internet.

Cele trei probleme cred ca se influenteaza reciproc, iar toate duc la efecte sigure, scaderea calitatii produselor si serviciilor, scaderea fondurilor colectate la bugetul general, indirect, la scaderea locurilor de munca, salariilor, impovararea si mai mult a sistemul de pensii cu implicatii pana la cresterea greoaie a economiei.

Scopul acestui proiect este de a ameliora efectele celor trei probleme enuntate mai sus, prin obiective precum crearea de locuri de munca pentru tineri in domenii de IT&C, crearea portalului cu continut virtual ce este deseori piratat, extinderea accesului la echipamente IT&C printr-un sistem de vouchere oferite de statul roman, dar si trecerea rapida la viteze de 1 Gbps in internet.

Titlul acestui proiect national a fost ales trimitandu-ne cu gandul la dragonul de apa din mitologia greaca, asemanandu-se prin marimea proiectului cu marimea dragonului. Multitudinea de domenii de activitate influentate poate fii asemanata cu multitudinea de capete ale monstrului, iar faptul ca taind un cap al Hydrei, cresteau doua la loc, se aseamana cu a caracteristica esentiala in modul de functionare al infrastructurii centrelor de date.

Realizarea proiectului se va face aplicand o taxa de 3E tuturor abonatilor la internet, fix si mobil. Conform raportelor ANCOM, in Romania erau la finalul anului 2012, 3.5 mil conexiuni internet fix, si 7.1 mil conexiuni mobile.  Aproximand in lipsa, doar cu 3 mil conexiuni fixe si doar 6 mil conexiuni mobile, aplicand taxa, se vor strange aproximativ 320 mil. euro pe an, intr-un fond special, fond ce va fii gestionat de o Agentie de Reglementare si Negociere a Continutului Virtual. Pentru a fii o agentie transparenta, aceasta va cuprinde reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, ONG-uri, societate civila, reprezentanti ai institutiilor financiare, etc. Agentia va cuprinde si echipe de negociere privind continutul virtual.

Proiectul „Hydra” se va realiza pe baza a 6 piloni:

  1. portalul cu continut virtual,
  2. programul „tineri intreprinzatori”,
  3. programul vouchere pentru achizitionarea de echipamente IT&C,
  4. pilonul privind investitiile in infrastructura de 1Gbps si centrele de date regionale,
  5. pilonul serviciilor adiacente oferite prin portal,
  6. pilonul privind cercetarea aplicata.

In concluzie, acest proiect are implicatii si va aduce beneficii in numeroase domenii precum sistem bancare, domeniul constructiilor imobiliare, de el vor beneficia producatorii de echipamente IT&C, creatorii de continut virtual, orice utilizator de internet, institutiile statului, companiile din media.

Va fi detaliat..

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>