Proiectul Hydra – metoda de implementare

Inainte de a incerca sa implementam orice proiect trebuie sa ne gandim si la partea de finantare, la acea parte in care cautam solutii privind fondurile necesare de implementare, posibilele salarii, promovarea, etc.

Proiectul national „Hydra” are ca scop ameliorarea a trei probleme, somajul in randul tinerilor, pirateria informatica,  procentul scazut de acces la echipamente IT&C sau infrastructura de internet stabila, de inalta viteza.

Fiind un proiect ce se va desfasura atat in plan virtual cat si in plan real, exista mai multe modalitati de finantare:

 1. bugetul general,
 2. bugetul local (fiind piloni ce vor fi implementati in cele 8 regiuni de dezvotare),
 3. fonduri europene,
 4. imprumut de la Banca Europeana de Investitii,
 5. imprumuturi de la organisme bancare interne sau externe,
 6. crowdfunding (platforma online ce va permite oricarui cetatean roman sa investeasca in proiect),
 7. taxa de 3Euro aplicata tuturor abonatilor la internet din Romania (atat internet mobil ca si fix).

Proiectul va avea ca fundament, privind finantarea, aplicarea taxei de 3Euro tuturor abonatilor la internet din Romania.

Conform rapoartelor ANCOM, in Romania erau la finalul anului 2012, 3.5 mil conexiuni internet fix, si 7.1 mil conexiuni mobile. Aproximand in lipsa, doar cu 3 mil conexiuni fixe si doar 6 mil conexiuni mobile, aplicand taxa, se vor strange aproximativ 320 mil. euro pe an, intr-un fond special, fond ce va fi gestionat de o Autoritatea de Reglementare si Negociere a Continutului Virtual (ARNCV – nume doar orientativ).

Pentru o mai buna transparenta si decizii cat mai corecte, ARNCV va cuprinde reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, reprezentanti ai ONG-urilor sau din societatea civila, profesionisti din institutiile financiare, etc. Aceasta agentie va cuprinde si o echipa de negociatori privind continutul informatic.

Cum am ales suma de 3Euro?

 1. am cautat o suma destul de mica dar indeajuns de mare pentru a sustine si implementa cei 6 piloni ai proiectului.
 2. am cautat sa fie o suma mica, tinand cont si de faptul ca utilizatorii de internet vor fi obligati sa o plateasca.
 3. dorim o suma mult mai redusa fata de alte servicii asemanatoare (Proiectul a fost detaliat pentru prima data la orele de master, anul 2012-2013, cand majoritatea serviciilor asemanatoare, Netflix, Voyo, Vplay, FileList, ofereau abonamente, unele mascate, cu mult peste 3Euro. Intre timp, au aparut pe piata si AntenaPlay si DigiPlay. In 2014, DigiPlay, Voyo, AntenaPlay ofera abonamente in valoare aproximativa de 3Euro.)
 4. trebuia sa fie o suma ce tine cont de salariile dar si de puterea romanilor de cumparare.
 5. trebuia sa fie o suma ce poate face si obiectul microplatilor prin SMS.

De ce sustinem aplicarea taxei de 3Euro tuturor abonatilor la internet din Romania, ca metoda de finantare principala a proiectului Hydra?

 1. proiectul Hydra are ca scop ameliorarea a 3 probleme: somajul in randul tinerilor, pirateria informatica, procentul scazut de acces la echipamente IT&C. Fiind 3 probleme de combatut, sunt nevoie de fonduri consistente pentru a le ameliora, iar cei aproximativ 320 mil. Euro anuali, gestionati decent, sunt sigur ca vor fi suficienti pentru a ameliora drastic cele 3 probleme majore.
 2. este o metoda foarte simpla de a colecta fondurile necesare implementarii pilonilor proiectului.
 3. e un venit stabil pentru implementarea proiectului; taxa de 3Euro va fi gestionata printr-un fond special; de obicei, din bugetul general, fondurile catre ministere sau domenii de activitate pot fi foarte usor modificate, sau rectificate.
 4. evaziunea va fi redusa deoarece taxa de 3Euro va fi colectata de operatorii de internet, fiind introdusa in pretul abonamentelor de telecomunicatii.
 5. va avea si un efect de a responsabiliza utilizatorii de internet; la varste fragede 10-15-20-poate chiar 25 de ani, atunci cand nu avem o slujba, nu pretuim prea mult munca altora. Dupa ce ne angajam, dupa ce vedem cat de greu se fac banii, vedem cu alti ochi pierderile firmelor si efectele pirateriei.
 6. fondurile din taxa de 3Euro pot fi folosite si pentru a co-finanta proiecte subsidiare realizabile prin fonduri Europene.

Schema de proiect:

Taxa 3E  >  Fond gestionat de ARNCV – Total  324 mil. E

 • TVA ( 81 mil. E ) – buget general
 • Implementare program, portal, plati salarii ( ~10 mil. E )
 • Continut virtual ( 150 mil. E )- ag. neg. cu producatori
 • Programul „Tineri intreprinzatori” ( 10 mil. E )
 • Programul „Vouchere pentru echip. IT&C” ( 32 mil. E )
 • Programul „Infrastructura 1Gbps si data centre” ( 26 mil. E )
 • Servicii adiacente (  ~15 mil. E )
 • Cercetare aplicata ( ~10mil. E, redistribuiti si din TVA )

Inainte de a incepe prezentarea pilonilor tin sa mentionez ca proiectul a fost gandit pe baza a celor 8 regiuni de dezvoltare, iar aproximarile sunt facute in lipsa, pentru a simula si cele mai nefericite scenarii.

In saptamanile urmatoare vom prezenta si pilonii proiectului.

 

 

You may also like...

1 Response

 1. Hildegard says:

  Interesant articol. Unde as putea afla mai multe despre Proiectul
  Hydra – metoda de implementare ? Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>